Kun je als ondernemer ook te eerlijk zijn?

Kun je als ondernemer ook te eerlijk zijn?

We willen je weer héél graag een vraag stellen over ondernemen. Trouwens, we staan zelf ook te trappelen om antwoord te geven.

De vraag is deze keer: kun je als ondernemer ook te eerlijk zijn?

Aan Heleen de eer om te antwoorden in een vlog:

 


En het antwoord van Jeroen, in een blog:

Kun je als ondernemer ook te eerlijk zijn?

Haal “als ondernemer” weg en de vraag blijft hetzelfde. Kun je te eerlijk zijn? En wach effe, stapje terug: wat is eerlijkheid?

Is het openhartig zijn? Is het eerlijk zijn naar jezelf? Is het niet liegen? Van de veelzijdigheid van het begrip ‘eerlijk’ is geen woord gelogen. Je kunt niet een vaste invulling van eerlijkheid op iedere situatie plakken.

Misschien is het juist daarom eigenlijk heel simpel: eerlijkheid is een perspectiefdingetje, dat wat de gek ervoor geeft.

Ik geef er veel voor, waarschijnlijk omdat ik zelf in het leven vaak oneerlijk was. Ergens ging een keer radicaal de knop om en kreeg Mr. Hyde z’n Dr. Jekyll.

Sindsdien reageer ik heel heftig op oneerlijkheid. Ik vermijd het als die ene krakende traptrede wanneer je ’s nachts na het stappen stilletjes naar bed probeert te gaan.

Eerlijkheid ben ik in de afgelopen paar jaar heel belangrijk gaan vinden.

Eerlijk zijn naar mezelf, over wat ik wil en wat ik belangrijk vind. Over wat mij drijft en waar ik naartoe wil. Dat betekent dat ik aansluitend eerlijk wil zijn naar anderen. Ook in het ondernemerschap — en in m’n werk als tekstschrijver.

Ik wil ver weg blijven van producten en diensten die ook maar in de buurt komen van wat ik onethisch of oneerlijk vind. Ik wil niet om de tafel met opdrachtgevers bij wie ik ook maar een greintje twijfel voel.

Eerlijkheid — of hoe ik dat zie — kan me ook enorm in de weg zitten. Ik twijfel soms hevig over de hoogte van een offerte (“Heb ik daar écht zoveel uur voor nodig?”). Of überhaupt over de waarde van m’n werk (“Zo goed is m’n werk toch ook niet?!”).

In de drang naar eerlijkheid kan ik doorslaan, wat eigenlijk heel oneerlijk is. Vooral naar mezelf.

Eerlijk zijn gaat met vallen en opstaan, soms een hoop twijfel en vaak vol overgave. Eerlijkheid is een ongrijpbaar ideaal dat zich nog altijd verfijnt en waarnaar ik elke dag streef.

Als een hond die achter z’n eigen staart aan rent, want eerlijkheid en je definitie ervan zitten vooral bij jezelf. Wat de gek ervoor geeft, zoals gezegd.

Te eerlijk zijn (als ondernemer)? You tell me. Ik weet slechts dat ik één van de vele gekken ben.


Dit zeggen wij, maar wat is jouw antwoord op deze vraag? Zet ‘m hieronder in de comments!

Vind je dit interessant? Deel het dan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *